HZS: PR novice Karpalni kanal Mravljinci v prstih in karpalni kanal

Mravljinci v prstih in karpalni kanal

Nisem nikoli pomislila, da pa mi bo moj hobi šivanje prinesel težave, ki jih povzroča karpalni kanal, ker enostavno sploh nisem vedela, da to obstaja. Od nekdaj me je veselilo, da sem kaj zašila zase, ko pa so ljudje zvedeli, da znam šivati in si tudi zase in za družino kdaj kaj zašijem, so me začeli prositi za obleke. Kar naenkrat sem se znašla v situaciji, ko sem dnevno šivala po 5 ur in užitek je prerasel v posel. Na kar pa mi je začel ponagajati karpalni kanal na roki. Sprva sploh nisem vedela kaj se dogaja in sem bila prepričana, da me roka boli, ker preveč delam, na kar so se začeli pojavljati mravljinci v prsih in dlani, kakor tudi me je po celi roki zbadalo. Tako sem vedela, da je nekaj narobe, ker enostavno vse skupaj ni popustilo.

Poklicala sem zdravnika, na kar so mi rekli, da naj se kar oglasim, ker sigurno gre za enega od treh živcev, ki jih ima karpalni kanal. Pri zdravniku in po preiskavah je bil izvid točno to in to je ukleščen živec. 

Ker sem prišla pravočasno do zdravnika, mi je hvala bogu pomagala opornica in počivanje, vse skupaj se je srečno končalo. Vendar sem od zdaj naprej še kako pazljiva z zapestjem, ker resnično ne želim, da se mi karpalni kanal zakomplicira in da se utesnitev živcev ponovi, ravno zato imam kar pogosto na zapestjih opornice, ko šivam.

Ja, tako pride v življenju nekaj nepričakovano, sedaj saj vem, kaj je karpalni kanal in se zavedam, da je potrebno zapestje razgibavat, lahko samo rečem, da sedaj poskrbim bolj zase in se vsako jutro pošteno razgibam, ravno zaradi te izkušnje. Prav karpalni kanal in utesnitev živcev na roki je pripomoglo, da sedaj živim bolj zdravo kot prej. Moji sklepi in zapestja pa so mi še kako hvaležna za to razgibavanje.