HZS: PR novice Gasilci Za gašenje požarov so gasilci pravi naslov, zato vedno pokličite 112

Za gašenje požarov so gasilci pravi naslov, zato vedno pokličite 112

Gasilstvo ima v Sloveniji tradicijo že od osamosvojitve, razveseljivo ob tem pa je, da število prostovoljnih gasilcev od tedaj neprestano narašča. Ker je v zadnjih letih število gasilskih intervencij vedno večje, so gasilci nepogrešljivi za našo družbo.

Zaradi podnebnih sprememb je verjetnost naravnih nesreč vedno večje. Požari na objektih in v naravi tako niso edina nesreča, ob kateri je potrebno posredovanje gasilcev, zagotovo pa je ena izmed najpogostejših intervencij. Zato ni nič nenavadnega, da ob omembi besede gasilec najpogosteje pomislimo na gašenje požara.

 

V primeru požara pokličite 112

Ne glede na to, ali gre za požar na objektu ali požar v naravi, je hitra odzivnost ključnega pomena. Na ta način se prepreči širjenje požara in s tem posledično tudi večjo materialno škodo. Če želite, da gasilci priskočijo na pomoč, čim hitreje pokličite številko 112. 

Regijski center za obveščanje aktivira gasilsko društvo, ki je najbližje požaru. Vsi prostovoljni gasilci se morajo pred intervencijo zbrati v gasilskem domu, kjer se oblečejo v zaščitno opremo, sicer se intervencije ne smejo udeležiti. Prvo vozilo gasilskega društva se mora odpeljati na mesto požara najkasneje v 15 minutah, odvisno od obsega požara pa se aktivirajo tudi gasilci drugih prostovoljnih gasilskih društev.

Največji požar, ki je združil gasilce številnih gasilskih društev

Verjetno se še vsi dobro spominjamo požara iz leta 2003, ki je izbruhnil na Krasu in se je na ozemlje Slovenije razširil iz Italije. Požar se je zaradi suše in burje izjemno hitro širil in zgolj v nekaj urah ogrozil bližnje vasi. 

Požar so gasili gasilci iz širšega območja Slovenije, pridružila pa se jim je tudi slovenska vojska in dve letali za gašenje iz Italije. Gašenje požara je potekalo v izjemno težkih razmerah, obstajala pa je tudi resna nevarnost eksplozij, zato je požrtvovalnost gasilcev toliko bolj prišla do izraza.