HZS: PR novice Posteljnina Posteljnina – jo redno perete?

Posteljnina – jo redno perete?

Nič ni lepšega od trenutka, ko zdrsnemo v čisto posteljo, ki jo prekriva sveže oprana posteljnina. Vendar pa je za ta trenutek potrebnega precej dela in vloženega truda. Da bi vam olajšali delo, se pri pranju vaših rjuh, odej in prevlek držite naslednjih pravil oziroma ne ponovite najpogostejših napak pri pranju. Ne čakajte predolgo med posameznimi pranji. Čeprav posteljnine ne nosite kot kavbojke ali trenerko, v njej vseeno preživite precej časa. V njej se med spanjem hitro nabirajo klice, pot in telesna maščoba. Do naslednjega pranja čakajte največ dva tedna, najbolj priporočljivo pa je tedensko pranje.

Naslednja napaka je, da pred pranjem pozabite namočiti madeže v čistilno sredstvo. Posteljnina je včasih polna pack. Na prevlekah za vzglavnike se radi naberejo ostanki ličil – očistite jih pred generalnim pranjem posteljnine. Tretja napaka je, da prenapolnite svoj pralni stroj. Morda se zdi mamljivo, da bi oprali vso družinsko posteljnino naenkrat, vendar bo v takem primeru nepopolno oprana. Potrebovali boste dve pranji. Odeje morajo krožiti, da se dobro očistijo. Zna se zgoditi tudi, da pri pranju ne uporabljate pravilnega programa.

V redu je, če je posteljnina prana v normalnem pralnem programu ali programu za barvno pranje. Vendar sta ti dve opciji bolj blagi in krajši od intenzivnega programa. Slednji bo vodo postopoma hladil in bo tudi manj gubanja. Dobro je, da uporabite tudi opcijo pranja z najtoplejšo možno temperaturo, ki jo še dopušča tkanina vaše posteljnine – toplejša kot je voda, več klic in bacilov boste pobili. Ne dovolite, da posteljnina ostaja predolgo časa v sušilcu, saj se bo nagubala. Sušite jih najkrajši možen čas na najnižji možni temperaturi. Posteljnine ne sušite skupaj z brisačami, saj se slednje sušijo počasneje. Ko se bodo rjuhe posušile, bodo brisače namreč še mokre. Namesto brisač lahko posteljnino sušite skupaj z lahkimi bombažnimi tkaninami, ki se sušijo enako hitro.