HZS: PR novice Žlebovi Žlebovi so nujen del streh

Žlebovi so nujen del streh

Ne moremo si predstavljati strehe brez žlebov ali strešne kritine. Gre za dele, ki jih ne moremo nadomestiti z nobeno drugo stvarjo – so torej izjemno pomembni za to, da streha funkcionira tako, kot mora. Če povzamemo pot stekanja meteorne vode, ki pade na streho: najprej se steka po odtočnih ceveh ter nato vse do kanalizacije ali vodnjaka. Pločevinasti žlebovi so debeli približno polovico milimetra, lahko tudi nekoliko več. Poznamo tudi bakrene in plastične žlebove. Prav slednji so nadvse priporočljivi za ljudi, ki imajo željo, da bi žlebove sami izdelovali in jih popravljali. Če bi to želeli početi na kovinskih žlebovih, morate biti oboroženi z znanjem in orodjem. Le tako boste izdelali kakovostne žlebove.

Preden se lotite izdelave žlebov ali odtočnih cevi, izračunajte, kakšno dimenzijo slednjih potrebujete. Ta mora biti izračunana v skladu s površino strehe. Ob večjih strehah so tudi debeline žlebov večje. V primeru, da s strehe vodita dva žleba oziroma odtočni cevi, moramo njihovo površino deliti z dve. Ko se ukvarjamo z žlebovi, ne smemo pozabiti na njihove zunanje robove. Postavite jih eden ali dva centimetra pod robom v notranjosti. Če je žleb poln in količina padavin prevelika, lahko pride do zamašitve žleba. Zaradi tega lahko nastane velika škoda. Če ste pazljivi na pravilno postavitev zunanjih robov, pa se boste temu izognili. Žlebovi in ravnanje z njimi – to je prava umetnost!

Trg ponuja veliko različnih vrst žlebov – vse od polkrožnih, ovalnih, do oglatih … Ovalni dvoji žlebovi so primerni za na strehe manjših površin. Žlebovi imajo lahko različne položaje: nekateri visijo, drugi stojijo. Na streho jih pritrjujemo s kljukami, ki so iz enakega materiala kot žlebovi. So tudi enakih barv. Odtočne cevi pritrjujemo na fasado s sidri za cevi ali objemkami. Če vas zanima izdelava žlebov, se lahko o tem poučite tudi na internetu. Še vedno pa je bolje dobiti izkušnje pri praktičnem delu, neposredno pri strokovnjaku.